maandag 28 februari 2011

Antwerpen 16-02

Beste lezers,

Hier een berichtje van alle belevenissen tijdens de Culturele Woensdag van zestien februari in Antwerpen!

Na met een aantal klasgenoten te hebben verzameld op Rotterdam Centraal vervolgden wij onze treinreis naar de zuiderburen om vervolgens stipt om twaalf uur aan te komen op Antwerpen Centraal.
Ik vond de architectuur van het station erg verrassend, je komt met de trein op verschillende niveaus aan en het station oogt op het eerste gezicht erg modern. Na het betreden van de roltrappen kom je in een geheel anders station met veel klassieke architectonische elementen in het bouwwerk.

   
De entree van het "oude" station.
Vervolgens verliep onze route door (volgens mij) de minste mooie straat van Antwerpen richting de Meir. Op de Meir zijn we de stadsfeestzaal ingedoken om daar een rondje te lopen en te zien hoe je een ruimte niet moet ontwerpen.

De stadsfeestzaal met centraal het gedrocht van Antwerpen.
De volgende toeristische stop was de stadsschouwburg van Antwerpen. Ook dit gebouw moet er ooit aardig uit hebben gezien maar door de enorme entree en veel (onzinnige) decoratie/reclame bleef er weinig goeds van het gebouw over.
De stadsschouwburg van Antwerpen.
Nu denkt u misschien dat ik niet veel moois heb gezien maar daar komt na het lezen van deze zin verandering in. Na het zien van de plafondschilderingen in een chic restaurant en een bijzonder gebouw van architect (een volgeling van Berlage) Kwamen wij aan bij het Museum voor Schone Kunsten. Hier was een tentoonstelling van Anselm Kiefer te zien en een aardige tentoonstelling met maquettes van de architectuur van een aantal beroemde musea.

Ik vond het werk van Kiefer erg moeilijk om te doorgronden, maar gelukkig kregen wij een reader met daarin de beschrijvingen van zijn werk. De werken waren heel expressief en werden door hun kleur en materiaal gebruik erg duister en spannend.
Museum voor de Schone Kunsten.
Fruchtbare Halbmond - Anselm Kiefer.
 In het MVSKA waren we naar een uurtje uitgekeken en gingen we op weg naar het HKA (Museum voor de hedendaagse kunst). Ik vond de tentoonstelling van Liam Gillick en Lawrence Weiner interessant omdat het zo speelt met je gevoel van ruimte maar de boodschap ontging mij een beetje.
Één van de meest mooie werken vond ik de Delftsblauwe gasflessen van Wim Delvoye. In dit werk zit het iets kneuterige/huislijke Delftsblauw gecombineerd met het levensgevaarlijke butaangas. De spanning tussen die twee elementen vind ik grappig en het laat ook zien dat niet alles zo vanzelfsprekend is zoals het eruitziet.
De gasfles van Wim Delvoye.
Als afsluiter van de dag zijn we naar het gebouw van justitie van architect Richard Rogers gegaan. Hetgeen voor mij een tegenvaller was omdat ik het een afschuwelijk gebouw vond. De dikke constructie lagen en heksenhoeden op het dak maakte het gebouw heel onrustig wat nog eens versterkt werd door de felle kleuren. Zeker geen aanrader om te zien. Na wat research lees ik dat dit gebouw het hoogtepunt van de 21 eeuwse Belgische architectuur wordt genoemd. Misschien kom mijn mening voor uit het gebrek aan kennis van architectuur, dus als iemand mij kan vertellen waarom dat gebouw een hoogtepunt is hoor ik dat graag!
Brrr
Tot zover mijn blog over Antwerpen, een stad om zeker meer te bezoeken!




zaterdag 26 februari 2011

Style by jury 23-02

Hallo trouwe lezers!

Na een lange zit waarbij alle resultaten van de huisbezoek opdracht  gepresenteerd werden (de geïnteresseerden vinden mijn presentatie bij mijn vorige bericht) kregen wij een nieuwe opdracht.

De style by Jury opdracht gaat om het veranderen van een ruimte op verschillende punten waarbij wij in een team de ruimte beter en aantrekkelijker maken. Mijn groepje heeft voor het auditorium gekozen. Wij kozen deze ruimte omdat wij het een van de minst aantrekkelijk ruimten binnen school vinden. Het is voor een college zaal waar vele sprekers komen geen mooi visite kaartje voor de HKU. De akoestiek is beneden peil en de stoelen zitten vooral na een lang college voor geen meter. Tijd voor wat nieuwe ideeën!

Omdat ons groepje tot dusver nog niet meer gedaan heeft dan het maken van een indeling en een plattegrond post ik volgende week de resultaten van onze presentatie aan de klas!

Even geduld nog en tot volgende week!

Op huisbezoek! 23-03 en 09-02

Drie appartementen, 3e etage, drie steden.

Op woensdag negen februari ben ik samen met klasgenoten Jorrit Gaal en Mart Vermeulen op pad gegaan om het licht in drie verschillende appartementen te fotograferen. Omdat dit tevens een sociaal experiment was hebben we ervoor gekozen om in het (dure) centrum van drie grote steden mensen die op de 3e etage wonen te vragen of wij hun kamer en licht mochten fotograferen. Wij kozen voor het centrum omdat wij alle drie op een kleine studentenkamer wonen en een duur appartement in het centrum voor ons nu het ideaal is om in te wonen. We waren benieuwd wat voor een soort mensen ons überhaupt binnen lieten en hoe hij of zij woont.

Voorbeeld van onze presentatie van 23-02

We zijn te werk gegaan door in een willekeurige straat te gaan staan en daar mensen aan te spreken die in de straat woonden. Het duurde in all drie de steden erg lang voordat we succes hadden. Veel mensen zagen het toch niet zo zitten om drie wildvreemden in hun huis te laten. Maar de aanhouder wint en na lang volhouden is het gelukt om drie vrouwen(!) zover te krijgen om hun interieur en licht te laten fotograferen.
Helaas kregen wij de bewoners niet zo gek om op de foto te poseren.

Huis 01 had veel "harde lichtbronnen".
Huis 02 had mooi daglicht.

Maar een erg slechte verlichting.
Ondanks dat de bewoner op zolder leefde was er weinig licht.
Ook hier een slechte verlichting.
De opdracht gekoppeld aan een sociaal experiment vond ik interessant omdat we zo een inzicht kregen in een iets ander milieu. De verschillen in milieus bleken achteraf heel erg mee te vallen. Wij hadden luxere interieurs verwacht maar dat bleek achteraf erg mee te vallen. Veel van de appartementen deden niet onder voor een nette studentenkamer. Wat ons bij alle drie de appartementen opviel was dat er erg weinig aandacht aan het licht was besteed. Dit gaven de bewoners ook toe en ze waren van plan dit in de toekomst te willen verbeteren. Toch goed dat we langs zijn gegaan!

vrijdag 4 februari 2011

Kleurenpalet 02/02/2010

Na een lange pauze van 8 weken is het nu weer tijd voor Culturele Woensdag, die de komende 6 weken in het teken staan van kleur en licht!
Hieronder de resultaten van mijn eerste opdracht: een kleurenpalet maken van een locatie en bij het palet een passend schilderij zoeken (op kleur natuurlijk).
Als lokatie kregen mijn groepje en ik de Botanische Tuinen in Utrecht.


ons kleurenpalet
schilderij van Kees van Dongen


Ik vond het schilderij er goed bijpassen door de verschillende groen tinten en de felle kleur accenten die ook goed te zien zijn in het kleurenpalet.

Volgende week weer een nieuw bericht!