Zoals de titel misschien al verklapte zijn wij vandaag naar het dorp Duiven geweest.
Ditmaal niet voor een nieuwe tentoonstelling of een indrukwekkend landschap maar wij hebben een energie opwekkende afval verbrand centrale bezocht.
Deze centrale zorgt ervoor dat onder andere al het afval uit Utrecht verwerkt/verbrand wordt en vervolgens wordt omgezet in "duurzame" energie. Ik heb duurzaam tussen aanhalingstekens gezet omdat ik mij afvraag of afval als brandstof wel duurzaam genoeg is.
Na een korte introductie kregen wij een gele helm opgezet en een veiligheidsbril aangeboden en kon de rondleiding door de centrale beginnen. De gehele rondleiding was interessant maar, omdat ik al bekend ben met de werking van de centrale heb ik niet veel nieuws gezien. De fabriek zelf met zijn industriƫle karakter was natuurlijk erg gaaf om te zien. Bij het zien van al het afval dat verwerkt wordt krijg ik toch altijd een beetje schaamte. Hoe krijgen we het toch voor elkaar zo verschrikkelijk veel afval te produceren?
Terug in de introductie zaal kregen wij de mogelijkheid vragen te stellen. Ik verbaasde mij tijdens de introductie al over het feit, dat de fabriek in handen is van een groep "durfkapitalisten". Nu snap ik wel dat er geld nodig is om de fabriek te laten groeien en duurzamer te worden maar naar mijn menig verlies je snel geloofwaardigheid als de duurzame centrale in handen is van mensen die alleen maar om geld geven.
Vervolgens was er een man van de gemeente aanwezig die een presentatie gaf over twee bedrijventerreinen die door middel van stimulans van de gemeente steeds duurzamer moesten worden.
Ook hier ging het na loop van tijd meer over productie en geld. De oplossingen die de gemeente bedenkt en probeert door te voeren zijn allemaal mooi meegenomen maar zijn naar mijn mening (en die van Wim en vele anderen...) niet rigoureus genoeg om daadwerkelijk veranderingen teweeg te brengen.
De gemeente en fabrieken nemen steeds maar 1 stap maar om echt daadwerkelijk duurzaamheid te laten werken moeten er misschien wel 10 stappen genomen worden.
Na de presentatie van de gemeente heeft Wim nog een korte presentatie gehouden over de IKEA. Deze presentatie ging over wat IKEA doet om duurzamer te zijn. Ook hier weer veel mooie oplossingen maar nog steeds niet de werkelijke duurzame oplossingen waar ik zo benieuwd naar ben. Het zou hypocriet van mij zijn om nu de IKEA zwart te maken omdat ik pas geleden mijn kamer heb gevuld met allemaal goedkope IKEA producten. Wel vind ik dat de IKEA meer moet nadenken over een langere levensduur voor zijn producten. Ik ga proberen als mijn IKEA spullen hun houdbaarheid datum hebben bereikt er een goede bestemming voor te vinden.
Ik merkte na vandaag dat ik steeds kritischer naar duurzame energie begin te kijken en snap nu ook waarom alles ineens duurzaam moet worden. Duurzaam is voor een hoop mensen gewoon een middel geworden om snel geld te verdienen. Ik hoop dat dit snel gaat veranderen maar ik ben bang dat zolang durfkapitalisten en geld de duurzaamheid in handen houden dit niet niet snel gaat gebeuren.
PS. Misschien behoorlijk saai zo'n lap tekst zonder foto's... Wees gerust de foto's volgen nog!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten